رسم و رسوم مردم مناطق مختلف در ماه رمضان متنوع و جذاب است. قدیمترها رمضان هم حالوهوای دیگری داشت و مردم با به بهجا آوردن سنتها و آیینهایی به استقبال این ماه میرفتند. تقریبا در همه جای ایران زنها قبل از رسیدن ماه رمضان مثل عید خانهتکانی میکردند. و مردها برای کمک به نظافت مساجد و مکانهای مقدس دست به کار میشدند. در طول ماه رمضان هم زنها و مردها برای ختم قرآن در خانه و مساجد دور هم جمع میشدند. اما هر شهر هم رسوم مخصوص خودش را دارد. در اینجا به برخی از این آداب و رسوم اشاره میکنیم.
رسم و رسوم مردم آذربایجان در ماه رمضان
سنت خانهتکانی قبل از رمضان در آذربایجان هم انجام میشود. و اهمیتش به قدری است که اسم مخصوص به خودش را دارد. آذربایجانیها به این مراسم قاباقلاما (به پیشواز رفتن) میگفتند. همچنین آذریها رسم دارند که مانند عیدها در شروع رمضان به دیدن کسانی بروند که بهتازگی یکی از عزیزانشان را از دست دادهاند.
بیدار کردن همسایهها برای سحری یکی دیگر از مراسمی است که هنوز هم در روستاهای آذربایجان انجام میشود. در روستاها خانههایی که به هم چسبیدهاند با کوبیدن به دیوار همسایه آنها را از خواب بیدار میکنند و نزدیک سحر از پشت بام مساجد صدای اذان و دعا به گوش میرسد.
یکی دیگر از رسوم آذربایجانیها در ماه رمضان این است که زنان و دختران در بیست و هفتم این ماه دور هم جمع میشدند. و کیسههایی میدوختند و با هر سوزنی که به کیسهها میزدند به ابن ملجم لعنت میفرستادند. در آخر هم در این کیسهها مقداری پول میگذاشتند و کیسهها را تا سال بعد در گنجه نگه میداشتند و به این کیسهها برکت کیسهسی (کیسه برکت) میگفتند. و عقیده داشتند این کیسهها باعث خیر و برکت میشود.
رسم و رسوم مردم فارس در ماه رمضان
معروفترین رسم شیرازیها در ماه رمضان کلوکاندازون یا کلوخاندازان است. مردم شیراز در آخرین جمعه رمضان به طبیعت میروند و اگر با کسی کدورتی داشته باشند در مراسم کلوکاندازون دلخوری و مشکلشان را برطرف میکنند.
یکی دیگر از رسمهای قشنگ شیرازیها مراسم جمعهالوداعی است که زنان شیراز در جمعه پایانی ماه رمضان به مسجد جامع عتیق یا مساجد دیگر میروند و با دعا و مناجات از خداوند حاجت میخواهند. خیلی از زنها و مردها هم بعد از این مراسم به مسجد فتح میروند و برای برآوردهشدن حاجتشان شمع روشن میکنند. یا از برگهای درخت نارنج حیاط برگی میچیند و با نیتی آن را به درون آب حوض میاندازند.
رسم و رسوم مردم خراسان در ماه رمضان
شوخوانی یا چاووشخوانی از جذابترین رسمهای ماه رمضان است که بیشتر در خراسان رایج بوده. در این رسم مردانی که صدای خوبی داشتند نزدیکهای سحر به پشتبامها میرفتند. و با صدای بلند شروع به خواندن دعا و نیایش میکردند تا مردم برای سحر از خواب بیدار شوند. در جاهایی هم که چاووشخوان وجود نداشت کسانی با کوبیدن بر تشتهای مسی مردم را برای سحر بیدار میکردند. آنها عقیده داشتند که صدای تشتهای مسی فضایی معنوی و آرامشبخش ایجاد میکند.
همچنین مراسم بیست و هفتمو در بیست و هفتم ماه رمضان برگزار میشده و در این مراسم زنها صورت خودشان را میپوشاندند و با سینی و ملاقهای به در خانهها میرفتند. و با ملاقه در خانهها را میزدند تا صاحبخانه مقداری پول به او بدهد. آنها باور داشتند این پول خیر و برکت دارد. پس با این پول پارچهای میخریدند و با پوشیدن آن خودشان را در برابر بلاها مصون میکردند.
رسم و رسوم مردم لرستان در ماه رمضان
از مراسم زیبای رمضان در لرستان مراسم کاسمسا است که در آن مردم قستمی از غذای افطار یا سحرشان را برای همسایگانشان میفرستادند. هنوز هم مردم لرستان این سنت را انجام میدهند. همچنین حیدرخوانی که یکی از مراسم رایج در لرستان است در شبهای قدر رمضان رونق بیشتری میگیرد. زنان لرستان هم در روز بیست و یکم رمضان برای شهادت حضرت علی (ع) حلوای نذری میپزند و مقداری از این حلوا را هم برای عید فطر نگه میدارند. مردم لرستان معتقدند باز کردن روزه با این حلوا ثواب زیادی دارد و خوردن این حلوا در صبح عید فطر خوشیمن است.
از رسم و رسوم مردم شهرهای مختلف ایران در ماه رمضان خوراکیهایی است که در هر شهر برای افطاری یا سحری رایج است، اگر میخواهید بدانید افطاری و سحری شهرهای مختلف ایران چیست این صفحه را ببینید.
دسته:ایرانگردی
۱ نظر
اورمیه قلب آذربایجان
یاشاسین آذربایجان یاشاسین اورمیه
رسم قاباقلاما ( به پیشواز رفتن ) ماه مبارک رمضان در اورمیه و دیگر شهرهای آذربایجانی هر ساله برگزار میشه
ممنون از مطالب عالیتون