در ایران روستاهای زیبای زیادی وجود دارد و یکی از آنها ژیوار است. جایی شبیه به ماسوله که طبیعتش با داشتن کوه و دره و انبوه درختها چشمنواز است و تا چشم کار میکند در آن باغ انار میبینیم.
ژیوار کردستان کجاست؟
روستای ژیوار در حوالی اورامان تخت کردستان قرار گرفته، جایی در نزدیکی سروآباد که شمالش به روستاهای بلبر و سلین میرسد. از دلش رودخانه سیروان جاریست و جنوبش کوههای کوسالان قرار گرفته. این روستا در دامنه دره ساخته شده و سومین روستای تمیز کشور است. ارتفاع این منطقه از سطح دریا ۱۰۷۰ متر است.
فاصله اینجا تا سروآباد ۸۷ کیلومتر و تا سنندج ۱۸۵ کیلومتر است. از تهران هم حدود ۹ ساعت راه در پیش داریم. اتوبان ساوه – همدان را که پشت سر بگذاریم، به سنندج میرسیم. بعد، جاده سنندج – مریوان را باید ادامه بدهیم و از خروجی پاوه بپیچیم و همین جاده را تا دیدن خروجی اورامان ادامه بدهیم. مسیر رسیدن به روستا خاکی و کوهستانیست.
پرواز تهران به سنندج یک ساعت طول میکشد. از ترمینال غرب و بیهقی هم میتوانیم اتوبوس سوار شویم.
چرا باید ژیوار را ببینیم؟
اگر دلمان بخواهد جایی برویم که آسمانش خیلی آبی باشد، هوایش خوشبو و طبیعتش بکر و جذاب، ژیوار کردستان، یکی از بهترین جاهاست.اینجا بکر مانده، چون مسیرش شیبدار و کمی پیچ در پیچ است. همین هم باعث شده که روستا سبک و بافت سنتی و قدیمی خودش را حفظ کند.
ژیوار به زبان کردی یعنی زنده و در زیر بافت قدیمی آن، زندگی درجریان است. خانههای روستا مثل خانههای هورامان و ماسوله است، یعنی خانهها شکل شیب کوه را به خودشان گرفتهاند و حیاط هر خانه، پشت بام خانه دیگریست.
آن خانهها در کنار رودخانه خروشان تصویری مثل تابلوهای نقاشی را ایجاد میکند. رودخانه سیروان در این منطقه جاریست و از ژیوار هم میگذرد.
در اینجا درختهایی مثل کیکم، ارژن، گویج و گیاهان دارویی مثل شیرینبیان، شاتره، گلگاوزبان، ختمی، رازیانه و گون میروید، اما چیزی که اسم روستا را سر زبان میاندازد، درختهای انارش است. انارهای سرخ روی درختها مثل این است که درختها را چراغانی کرده باشند. کار خیلی از اهالی روستا، کشت و برداشت انار است و به همین دلیل هم سروآباد، قطب اول تولید انار کشور است. انگور، توت، گردو و انجیر را هم باید به انار اضافه کنیم.
کسی از ژیوار کردستان دست خالی برنمیگردد. این منطقه ییلاقی جای عالیای برای چرای دام است و به همین دلیل هم لبنیات این منطقه در کنار محصولات باغیاش حرف اول را میزند.
گیوه و لباس سنتی کردستان مثل فرنجی و چخورانک، جوراب و جاجیم صنایع دستی این منطقهاند که مردم با دست میبافند و به خاطر همه این چیزها، ژیوار با همه زیباییهایش در فهرست آثار ملی جا گرفته.
بهترین فصل سفر به ژیوار
از اردیبهشت تا اوایل خرداد وقت خوبیست که به کردستان سفر کنیم. بعد، هوا گرم میشود و گرما اذیت میکند. از اواسط شهریور تا پایان آبان، دوباره موسم سفر به این منطقه از راه میرسد.
جاذبههای نزدیک
اورامان تخت
ژیوار یکی از روستاهای اطراف اورامانتخت است. اورامان یا هورامان به هزار ماسوله معروف شده و خیلی دیدنیست. هم طبیعتش بکر و قشنگ است و هم مردم خونگرمی دارد. این روستا در نزدیکی مریوان واقع شده.
پارک آبیدر سنندج
در راه برگشت در سنندج میتوانیم به چند جای دیدنی در این شهر سر بزنیم. برای مثال پارک آبیدر که بین مردم شهر خیلی محبوب است، یک عالمه درخت و چشمه طبیعی دارد و همه شهر زیر پایمان است.
عمارت وکیل
به جز طبیعت قشنگ این منطقه، خانههای قدیمی زیادی در این شهر پیدا میکنیم، مثل عمارت وکیل که احتمالا دوره زندیه ساخته شده و در خیابان کشاورز قرار گرفته. این مجموعه خیلی زیباست و در کنار خانه کرد یا عمارت آصف وزیری، در خیابان شاپور(خیابان امام)، از جاهای پرطرفدار سنندج است.
کجا اقامت کنیم؟
جز خانههای روستا، هتل سنگی اورامان نزدیکترین اقامتگاهیست که پیدا میکنیم. برای رزرو هر شب اقامت در هتل اورامان ۲۰۰ هزار تومان باید بپردازیم.
اگر بخواهیم سری هم به دیدنیهای سنندج بزنیم، خوب است نگاهی به لیست هتلهای سنندج بیاندازیم. کمترین قیمت رزرو هتل ۱۹۵ هزار تومان است. این قیمتها مربوط به آبان ۱۳۹۷ است.
عکسها: خبرگزاری ایرنا
دسته:جاذبه
نظری ثبت نشده