یکی از جذابیتهای هر فصلی و به خصوص پاییز پرندهنگری است. یعنی فصلی که پرندگان از نقاط سردسیر به مناطق گرمتر میآیند و بیشترین گونه پرندگان را میتوان در آن دید. پرندهنگری یکی از زیر شاخههای اکوتوریسم یا طبیعتگردی است. بیشتر پرندهنگرها هم هدفی جز لذت بردن، تجربه کردن و شناخت دنیای پر رمز و راز پرندهها ندارند. درست است که در هر فصلی امکان پرنده نگری هست، اما پاییز فصلی است که میتوان به تماشای پرندگان مهاجر نشست. ما هم در اینجا مناطق مناسب پرنده نگری در ایران را نوشتهایم، اگرچه این مناطق در دیگر فصلها مثل بهار و تابستان هم شاهد حضور طرفداران پرندههاست (گفتنی است بهترین ماههای پرنده نگری در پاییز ماههای آبان، آذر و اوایل دی ماه است).
شبه جزیره میانکاله
یکی از مهمترین مناطق پرنده نگری در ایران، شبه جزیره میانکاله است. میانکاله که از سوی یونسکو به عنوان ذخیرهگاه طبیعی زیستکره به ثبت رسیده، شبه جزیرهای است که به نسبت دیگر سواحل مازندارن، طبیعت بکرتری دارد. و از گزند ساخت و سازها در امان مانده. همین طبیعت بکر میانکاله هم باعث شده تا تالابها و سواحل این منطقه علاوه بر پرنده های مهاجر، شاهد تخمگذاری ماهیهای دریای خزر از جمله کپور، کفال و ماهیهای خاویاری باشد. به طوری که نیمی از خاویار ایران از آبهای این منطقه صید میشود.
از پرندههایی که به طور همیشگی در میانماله زندگی میکنند قرقاول و دراج است. و پرندههایی که با مهاجرتشان اینجا را تماشاییتر میکنند: انواع مرغابی، غاز وحشی، قوی فریادکش، مرغ سقای پاخاکستری، فلامینگوو پرستوی دریایی هستند.
موقعیت: میانکاله شبهجزیره باریکیست که از شمال با دریای خزر، از جنوب با خلیج باریک و کمعمق گرگان و از غرب با تالاب زاغمرز و مرداب لپوی بهشهر همسایه است. در شرق آن جزیره آشوراده قرار دارد که با تنگه باریکی به طول کمتر از یک کیلومتر همسایه بندر ترکمن است.
مسیر دسترسی: مسیر اصلی ورود به میانکاله جادهایست که از نکا به سمت روستای زاغمرز رفته. و با عبور از کنار تالاب زاغمرز به میانکاله میرسد.
بیشتر بخوانید: بهترین کویرهای ایران برای سفر
تالاب فریدون کنار
امید، آخرین درنای سیبری است. و این آخرین امید، ده سالی است که تالاب فریدونکنار را برای کوچ خود انتخاب میکند. این پرنده ۱۳۵ سانتی متری با صدای آرام و آهنگینش، یک درنای نر و آخرین بازمانده از جمعیت غربی درنای سیبری است که هرسال به تنهایی مهاجرت زمستانهاش را انجام میدهد. و نزدیک به ۳ هزار کیلومتر را طی میکند تا به فریدونکنار برسد. قدیمها یعنی تا سال ۲۰۰۷، درناهای گروه شمال روسیه زمستانها به پارک ملی بوجاق کیاشهر هم میآمدند. اما امروزه نسل آنها در ایران تقریباً منقرض شده و تنها یک تک درنا باقی مانده است. این پرنده معمولا اواسط آبان و اوایل آذر هر سال به این تالاب می آید و تا اواسط اسفند مهمان تالاب است.
به جز این درنا، پرندگان دیگری مثل انواع غاز، مرغابی، قو، باکلان، پرلا، کشیم و حواصیل گرفته تا پلیکان، قرهغاز، شاهین، عقاب دریایی و عقاب شاهی هم در فریدونکنار زندگی میکنند.
مسیر دسترسی: از جاده فریدونکنار به آمل یا بزرگراه بابلسر به بابل استفاده کنید. در فاصله دو سه کیلومتری جنوب بابلسر و فریدونکنار جادهای وجود دارد که از کنار تالاب میگذرد.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی ایران در پاییز کجاست؟
تالاب میقان
یکی از مهمترین تالابهای پرنده نگری در ایران، تالاب میقان در ۱۵ کیلومتری شمال شرق اراک است. که در کنار تالاب گاوخونی تنها تالابهای مرکزی ایران برای پذیرایی از پرندگان مهاجرند. تالاب میقان از لحاظ آب و هوایی زمستان های معتدلی دارد. و همین ویژگی باعث شده در پاییز و اوایل زمستان زیستگاه پرندگان به ویژه پرندگان مهاجر از مناطق شمال ایران و مناطق سردسیری باشد.
بیش از ۶۰ درصد پرندگان استان اراک و ۱۶ درصد پرندگان کشور در این تالاب زندگی میکنند. هچنین میقان، سالانه پذیرای بیش از ۱۲ هزار پرنده مهاجر است و این ویژگی این تالاب را به یکی از دیدنی ترینها تبدیل میکند. تعداد درناهای این تالار آنقدر زیاد است که روز ۱۵ آبان هرسال روز درنا در این تالاب نام گرفته.
مسیر دسترسی: تالاب میقان در استان مرکزی و در نزدیکی شهر اراک واقع شده است. برای دسترسی به این تالاب باید از سه راه خمین به سمت کمربندی شمالی حرکت کرد. پس از آن به میدان تره بار میرسید، همچنان باید مسیر را مستقیم بروید، حدود یک تا دو کیلومتر بعد از میدان ترهبار به یک جاده فرعی در سمت راست جاده میرسیم. در ابتدای جاده تابلوی بزرگ قرمز رنگی وجود دارد. پس از وارد شدن به این جاده فرعی و عبور از پل روگذر به کارخانه تولید سولفاتسدیم میرسیم که در سمت راست جاده است. با ادامه این مسیر، پس از حدود سه تا چهار کیلومتر به انتهای تالاب میقان میرسید.
پارک شهر تهران
اگر ساکن تهران هستید و به پرنده نگری در پاییز علاقه مندید نیاز به رفتن به راههای خیلی طولانی نیست. چراکه که اولین سایت پرنده نگری پایتخت دو سالی ست که در پارک شهر تهران کارش را شروع کرده. پارکی که خودش یکی از جاذبه های پایتخت و اولین پارک تهران محسوب میشود.
این پارک در طول یک سال میزبان بیش از ۴۰ گونه پرنده وحشی است که برخی از آنها بصورت بومی، برخی مهاجر بهاره و تابستانه، برخی مهاجر پاییز و زمستان و برخی به عنوان مهاجر عبوری هستند. و از مسافتهای بسیار دور مثل قاره آفریقا و یا از کشورهای شمالی ایران وارد این پارک می شوند. در سایت پرنده نگری پارک شهر امکانات پرنده نگری هم در اختیارتان قرار میدهند و کارشناس پرندهنگری هم در مورد آنها صحبت میکند.
در بازدید از پارک شهر دیدن باغ وحش پارک و اکواریوم آن را هم از دست ندهید.
آدرس: برای رسیدن به پارک شهر سادهترین راه استفاده از مترو است. میتوانید در تقاطع خطوط ۱ و ۲ مترو یعنی ایستگاه مترو امام خمینی (ره) از قطار پیاده شده. و پس از حدود ده دقیقه پیاده روی در خیابان امام خمینی (ره) به سمت غرب و سپس خیابان خیام جنوب به ورودی قورخانه پارک شهر برسید. همچنین اگر از خط ۲ مترو استفاده میکنید در ایستگاه مترو حسن،آباد از قطار پیاده شده. و پس از خروج از ایستگاه در خیابان وحدت اسلامی به سمت جنوب پیادهروی کنید تا بعد از ۵ دقیقه به پارک شهر برسید.
نظری ثبت نشده