مهاباد در استان آذربایجان غربی و ۱۲۰ کیلومتری ارومیه قرارگرفته. شهری سرسبز که چند کوه احاطهاش کردهاند و به همین دلیل به نگین آذربایجان غربی معروف است. جاهای دیدنی مهاباد زیادند به طوری که این استان بیشترین تعداد گردشگر را در استان دارد و در نوروز ۹۷، ۵۲۰ هزار نفر از آن دیدن کردهاند.
بازارهای مهاباد
یکی از جذابترین جاهای مهاباد برای مسافران، بازار آن و به خصوص بازار لباسهای تاناکوراست. بازارچههای مهاباد اجناس مختلفی دارند. از لوازم خانگی و صوتی و تصویری تا لباس، کیف و کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی، اسباببازی، عینک، ساعت و وسایل تزیینی. یکی از این بازارها، بازارچه اصغریست. این بازار چهارطبقه است و هرچه بخواهید از ریز تا درشت در آن پیدا میشود. این مرکز خرید در فلکه کانون کارآموزی قرار گرفته.
اگر دنبال لباس با قیمت مناسب باشید، مجتمع تجاری نوین انتخاب خوبیست. این مرکز خرید بین فلکه استاد هژار و فلکه کارآموزی است و از بازارهای معروف مهاباد محسوب میشود. بازارچه نور هم چهار طبقه است و فروشگاههای متنوعی دارد. این بازار نزدیک ترمینال مهاباد و بازار تاناکورا قرار گرفته. بازار تاناکورا لباسهای دست دوم خارجی میفروشد و مشتریان خودش را دارد. در مهاباد همچنین بازارهایی مخصوص زنان هم در گوشه و کنار شهر هست.
حمام میرزا رسول
موزه مردمشناسی همان حمام تاریخی میرزا رسول است که از سال ۱۳۸۰ تبدیل به موزه شده. این حمام در کنار گذرگاه بازار در مرکز شهر قرار گرفته و باتوجه به سبک معماری آن، کارشناسان میگویند از دوره صفوی یا قاجار بهجا مانده.
حمام تاریخی میرزا رسول بخشهایی مثل گرمخانه، سربینه و فضای انتقالی دارد. دو گنبد روی سقف آن ساخته شده که هر کدامشان دارای چهار نورگیر است. جذابترین جنبه معماریش هم همین گنبدهاست. کاشیهای فیروزهای اینجا هم در زمان مرمت به بنا اضافه شدهاند.
مهاباد شهری کردنشین است و در موزه مردمشناسی سعی شده لباس مردان و زنان کرد و همچنین بخش فرهنگی زندگی مردم این شهر به نمایش گذاشته شود. وسایل قدیمی هم که مردم با آنها زندگی میکردند، در این موزه وجود دارد.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی ارومیه
غار سهولان
یکی از معروفترین جاهای دیدنی مهاباد، غار سهولان است. کارشناسان میگویند قدمت این غار به ۷۰ میلیون سال پیش برمیگردد. وارد غار که شدید باید از ۱۰۰ تا پله پایین بروید تا به محوطه خشکی آن برسید. مثل غار علیصدر باید قایقسواری کنید چون چند تا دریاچه دارد. البته سیستم روشنایی برقرار است و فقط کافیست به جاهایی که نرده ندارد، نروید.
اصلا عجیب نیست که یک عالمه کبوتر و لانه کبوتر آنجا پیدا کنید. در غار سهولان قندیل و سنگهای آهکی هست که به شکلهای مختلف دیده میشوند، مثل خوشه انگور، هواپیما و پای فیل. غار دو تا دهانه دارد ولی از هر کدام که بخواهید خارج شوید، باید از پلههای زیادی بالا بروید. هوای توی غار از بیرون ۱۰ تا ۱۵ درجه خنکتر است، پس لباس اضافی را فراموش نکنید.
آدرس: غار سهولان را در جاده مهاباد به بوکان، بعد از روستای عیسی کند پیدا میکنید.
پارک ملت
پارک ملت که به نام قدیمش یعنی باغ میکائیل هم معروف است، یکی دیگر از جاذبههای گردشگری مهاباد است. این باغ متعلق به خاندان میکائیلی بوده که در دوره صفوی تبعید شدند. اکنون بخشی از باغ تبدیل به پارک ملت شده تا افراد زیادی به آنجا بروند، در دریاچه سد قایقسواری کنند، از فضای سرسبز آنجا لذت ببرند و زیر سایه درختان ناهار بخورند.
آدرس: پارک در ابتدای جاده مهاباد به پیرانشهر قرار گرفته.
دریاچه مهاباد
رودخانه یا دریاچه سد از دل شهر میگذرد. این دریاچه باصفا از نزدیکترین سد به شهر یعنی سد مهاباد سرچشمه میگیرد. خیلی از توریستها دوست دارند کنارش بساط پیکنیک برپا کنند، یا مشغول ماهیگیری شوند. این دریاچه از وسط پارک ملت میگذرد. پس اگر به پارک بروید، با یک تیر دو نشان زدهاید.
تالاب کانی برازان
دریاچه سد ادامه پیدا میکند و در مسیر خود تالاب بینالمللی کانی برازان را بهوجود میآورد. این تالاب در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر قرار گرفته و یکی از جاهای مناسب برای پرندهنگری است. اگر اول دی تا نیمه بهمن به این تالاب بروید، پرندگان مهاجر را میبینید. البته در فصلهای دیگر هم سرسبز و باصفاست. گونههای مختلف حیوانات در اطراف این تالاب زندگی میکنند، مثل پرندگان آبزی و کنار آبزی.
آدرس: از مرکز شهر تا تالاب حدود یک ساعت راه است. برای رسیدن به تالاب کانی برازان باید از روستای قرهداغ بگذرید.
موزه سرای استاد هیمن
خانه استاد هیمن که یکی از شاعران معروف مهابادی است، چند سالیست که تبدیل به موزه شده و امکان بازدید از آن هم وجود دارد. جالب اینکه جزو ۲۰ موزه خصوصی برتر کشور هم هست.
آدرس: موزه هیمن در خیابان شهید شهریکندی، کوچه خطیبی قرار گرفته.
محوطه برده کنته
محوطه باستانی بردکنته یا برده کنته درکیلومتر هشت جاده مهاباد به ارومیه، نزدیک روستای یوسفکند قرار گرفته. این محوطه یکی از تپههای باستانی است که از دوره ایران باستان و پادشاهی ماناها بهجا مانده. حکومت ماناها در اطراف دریاچه ارومیه و بخشهایی از کردستان بوده که هزارهی اول پیش از میلاد مسیح زندگی میکردند.
باستانشناسها میگویند بردکنته نیایشگاه آیین مهر یا آتشکده بوده. الان دیگر چند پله و یک بنای سنگی از آن باقی مانده. کسانی که به تمدنهای باستانی علاقه دارند و تاریخ را دوست دارند، حتما از دیدن این محوطه لذت میبرند.
دسته:جاذبه
۲ نظر
خیلی کمه جاهای دیدنیش
مقبره بداق سلطان
حمام های تاریخی
خیابانهای ساحلی با درختان بسیار بلند و زیبا
تاناکورا
سه کانیان
کوه بووک و زاوا (عروس و داماد)
بازارچه مرزی
مقبره فقره قا (منتسب به پدر دیاکو)
آرامگاه شاعران و هنرمندان مشهور ادبیات کردی
موزه فرهنگی آداب وسنن کردی در روستای عیسی کند
قلعه جوغه
گردنه جه وال ره شان (کیف سیاه)
پل باستانی تاریخی سرخ
کاروانسرای مهاباد
جزیره سد مهاباد
جادههای کوهستانی مهاباد
تکیه خانقاه شیخ برهان
خانقاه شیخ جمیل
حمام حسن زاده
حمام تازیخی زند
حمام کوثر
مسجد جامع (مسجد سرخ)
میدان چهار شیر
میدان و مقبره ملاجامی
تاریک بازار
تپه سیران
کوه سلطان
تالاب کانی برازان
تالاب یوسفکند
حمام لج
گردنه کوهستانی قره بلاغ